Kısırlaştırılmış kedilerde böbrek ve idrar keselerinde taş oluşumu neden kaynaklanır? Bu durumda ne tür bir beslenme önerilir?

Kısırlaştırılmış kedilerde böbrek ve idrar keselerinde taş oluşumu neden kaynaklanır?
Bu durumlarda ne tür bir beslenme önerilir?

Kedilerde taş oluşumu karmaşık bir konudur. Stres, enfeksiyon, yaş, susuzluk gibi beslenme ile ilgili olmayan birçok neden taş oluşumunu sağlayabilir,

Beslenme ile ilgili olarak taşlar, genellikle; kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi belirli minerallerin yoğunluğunun fazla olduğu durumlarda, daha sık meydana gelebilmektedir.

Taş ve kristallerin birçok çeşidi vardır, fakat en yaygın iki çeşidi; strüvit ve oksalattır. Oksalat a, kristallerin şekillenmesi için asidik ortamı gerekir iken, Strüvit i alkali idrar tetiklemektedir. Alınan gıdadaki farklı besin değerleri, idrarın alkalin ya da asidik olmasını etkileyebilir ve böylece taş oluşumunda bir etkisi olabilir, fakat yine de mineral yoğunluğunun fazla olmasının etkisi çok daha fazladır.Bundan dolayı bu mineralleri dengelemek ve kedilerin susuz kalmaması ve koyu idrar çıkarmaması için fazlasıyla temiz ve taze suya erişimini sağlamak çok önemlidir.

Ayrıca, üriner taş problemleri özellikle kısırlaştırılmış erkek kedilerde oldukça yaygındır. Bunun başlıca nedeni ; Kısırlaştırılmış erkek kedilerin, idrar yollarının, dişi kedilere göre çok daha dar ve taş oluşumunun nedenleri arasında yer alan, fazla kilo alımına yatkın olmasıdır. Bu nedenle, özellikle kısırlaştırılmış erkek kedileri beslerken dikkat etmeliyiz.

Çağatay ın tüm formüllerinde üriner taş riskini en aza indirmek için PH ve mineral seviyeleri hassasiyetle dengede tutulmuştur ve özellikle kısır kediler için Bonacibo Light ve Sterilize mama kullanılmalıdır.

Kedileriniz İçin